Контакти: (+359) 899 911 597 , gb.orgailetni@eciffo, гр. София, ул. "Любен Каравелов" 71

EN | БГ

/ Блог / USDA охлади ентусиазма за цените, но пазарът остава с много неизвестни

Русия е пред втора много силна за пшеницата година, а Турция от нетен вносител става износител. В същото време, горещини и слаби валежи поставят под въпрос добивите в Средиземноморието и части от Украйна.

USDA охлади ентусиазма за цените, но пазарът остава с много неизвестни

USDA охлади ентусиазма за цените, но пазарът остава с много неизвестни Снимка: pixabay

14 - юли - 2017

 

Дългоочакваният доклад на Департамента по земеделие на САЩ за световното търсене и предлагане на зърно успя да изненада пазарите и да спре устрема на цените, започнал в началото на месеца. Въпреки че прогнозата за спада в глобалните зърнени запаси е намалена, той все още изглежда значителен. САЩ продължават да стоят в основата му, но притеснителни за реколтата данни вече идват и от Канада, Австралия и Средиземноморието. Доколко ще те ще натежат ще стане ясно през следващите 3-4 седмици. На прага на поредната много силна реколта от пшеница в България, Черноморието продължава да е факторът удържащ цените. Показателно за голямата разлика в пазарната конюнктура е отварянето на ножицата между цените в САЩ и Черноморието до внушителните 25-30%.

Пшеница

Прогнозата за глобалното производство на пшеница през пазарната 2017/18 г. е понижена с около 2 млн. т. спрямо юни до 738 млн. т. Това е с 16 млн. т. под оценките за изминалата 2016/17 г. В основата на корекцията са високите температури и недостатъчните валежи в редица ключови производители. Департаментът очаква реколтата в САЩ да е около 48 млн. т. – с над 20% по-ниска от предходната. Към близо стогодишния минимум на площите със зимна пшеница се добавят и притесненията за добивите от пролетната. В сравнение с юнския доклад, понижени са прогнозите също за Австралия (с 1,5 млн. т.), ЕС (с 1 млн. т.), Китай и Украйна (с по 1 млн. т.). На другия полюс е Русия, където благоприятните условия са на път да доведат до повторение на миналогодишните рекордни добиви. Оценката за производството там е покачена с 3 млн. т. до 72 млн. т., а износът – с 1,5 млн. т. до 30,5 млн. т., което би представлявало исторически връх. Силно конкурентната среда в Черноморието се допълва от Турция, която вероятно ще е изненадата на пазара през тази година. Очакванията за реколтата там стават все по-добри и с производство от близо 20 млн. страната ще се превърне, макар и с малко, от нетен вносител в нетен износител на пшеница.

Оценките за световното потребление остават почти без промяна – 735 млн. т. Благодарение на ръст в складираните количества от 2016/17 г. (с 1,5 млн. т. до 258 млн. т.), прогнозираните преходни запаси за 2017/18 г. са сходни с тези през юни – 261 млн. т.

Европейската комисия в края на юни понижи прогнозите си за средните добиви от пшеница в Общността, но те все още остават близо до средните за последните пет години и с около 5% над миналогодишните. Основна причина са продължаващите по-високи от обичайните температури в голяма част от континента, съчетани с недостатъчна влагозапасеност в някои региони. Най-засегнати на този етап са Испания, части от Италия (и двете страни са традиционен пазар за българско зърно), Франция и Бенелюкс. Условията засега не предвещават значителни щети за добивите, но ако ситуацията се запази без промяна през целия юли, от Комисията предупреждават, че съществува риск, особено за пролетниците. Сходни проблеми изпитват и стопаните в някои райони на централна Украйна.

На този фон, от ЕК покачват леко очакванията си за добивите в България. Макар в разгара на жътвата да е твърде рано да се правят изводи, сигналите от бранша също показват, че е възможно изключително високите добиви от изминалото лято да се повторят, реколтата да доближи 5,5 млн. т., а качеството да е добро. Освен поредната година на благоприятни климатични условия за есенниците, резултатите вероятно се дължат и на все по-качествени семена и по-прецизни технологии, използвани от производителите.

Източник: USDA

Забележка:* предварителни оценки; ** прогнози

Цени на пшеницата (FOB, на пристанище) – 13 юли

Източник: Commodity3

Царевица

Докладът на USDA фокусира вниманието на пазарите основно с по-съществената положителна корекция в очакваното световно производство от царевица през 2017/18г. спрямо оценките, направени през юни – с 5 млн. т. до 1,037 млрд. т. Въпреки това, подобни количества биха останали с около 30 млн. т. под реализираните през изминалата година. Покачването се дължи изцяло на САЩ и данните за повече засети площи. Изненадващо за анализаторите, от Департамента оставиха без промяна прогнозите си за добивите в производител N1 в света, въпреки влошеното състояние на част от площите в Царевичния пояс.

Глобалното потребление също е завишено, но с по-малък темп – 1,5 млн. т. до 1,064 млрд. т. За първи път в последните шест години то ще изпревари и то осезаемо производството. Очакванията за преходните запаси за 2017/18 се покачват спрямо юни с 6,5 млн. т. до 201 млн. т. Половината от този ръст обаче се дължи на повечето складирани количества от предходната година. Въпреки това, ако тези прогнози се реализират, това означава спад в преходните запаси с около 10% на годишна база. Съотношението запаси/потребление пък би се върнало на нивото си от 2013/14 г.

След много подходящите условия през пролетта и началото на лятото, Европейската комисия продължава да е оптимистична за добивите от царевица в България, залагайки на двуцифрен ръст, както спрямо предходната година, така и в сравнение с средните за последните пет кампании. Към тези очаквания трябва да се подхожда обаче с голяма доза предпазливост, защото: 1) база е не особено добрата реколта през 2016 г. и 2) ограниченото напояване прави посевите изключително чувствителни към валежите именно през наближаващите седмици, а страната е в период с по-високи от обичайните температури и не особено значителни валежи, който се очаква да продължи. Прогнозите са добивите от царевица на ниво ЕС да са с близо 4% по-високи, спрямо средните за последните пет години. Имайки предвид, че Общността е основен търговски партньор на България при зърното и перспективите за силна реколта в страната, полето за ръст в цените, спрямо миналогодишните, изглежда ограничено.

Източник: USDA

Забележка:* предварителни оценки; ** прогнози

Цени на царевица (FOB, на пристанище) – 13 юли

Източник: Commodity3

Източник: Европейска комисия

Сподели