Контакти: (+359) 899 911 597 , gb.orgailetni@eciffo, гр. София, ул. "Любен Каравелов" 71

EN | БГ

/ Блог / Площите с лавандула растат с 40% през 2017 г.

Бумът в отглеждането на културата ще постави под силен натиск цените в глобален план

Площите с лавандула растат с 40% през 2017 г.

 Площите с лавандула растат с 40% през 2017 г. Снимка: ИнтелиАгро

20 - юли - 2017

 

 

Бумът в отглеждането на лавандула в България вече не е новина за никого в родното селско стопанство. За пет години площите с етерично-маслената култура се увеличиха с близо 70%, достигайки 68 000 дка през 2016[1]. Дори този ръст обаче бледнее пред това, което се случи през изминалата есен. По данни за Кампанията за директни плащания 2017 през тази година са заявени за подпомагане 28 000 дка повече лавандула (увеличение с над 40% само за една година). Това означава, че общо насажденията в страната вече гонят 100 000 дка. Стопанствата, регистрирали площи с културата, са с 500 повече спрямо 2016 г. и надминават 1600.

Източник: ДФЗ

*Заявени за подпомагане по линия на директните плащания

Рязкото покачване се дължи основно на област Добрич, където през 2017 г. заявените за подпомагане площи (3258 ха) и броят на стопанствата (643) се удвояват. По този начин тя вече убедително се превръща във водещ производствен център в страната. Ролята на Североизточна България се затвърждава и от ръста на насажденията в Шумен (62% ръст за година) и Силистра (+117%).

Активни в създаването на нови насаждения са били и стопаните в традиционната и доскоро водеща област в бранша – Стара Загора. Площите там се увеличават за година с над 450 ха (+26%). С 206 са повече хектарите в Бургас (62%), със 164 – в Ямболско (+78%), със 125 – в област Пазарджик (+44%).

Източник: ДФЗ

България вече е световен лидер в износа на лавандулово масло с 300-315 тона производство за 2016 година. Ръстът от 40% в площите ще създаде сериозно напрежение както по отношение на преработката, така и на реализационната цена.

Маслото, произведено в Добруджа, се различава по своя състав от това в Подбалакана – търси се най-вече за ароматерапия и остава встрани от интереса на доставчиците на парфюмерийни и донякъде на козметични компании. Дали тази пазарна ниша ще расте с достатъчно бързи темпове, за да поеме огромното предлагане, което се очертава след две години? Ще измести ли добруджанското масло френския лавандин[2]? На какъв спад в цената са готови фермерите в Добруджа, за да продължат да поддържат производството на лавандула?

Повече за тенденциите в отглеждането на етерично-маслени култури и производството на етерични масла очаквайте в обширен анализ на ИнтелиАгро през идния месец.

 

[1] През изминалата година ИнтелиАгро изготви подробен анализ за производството на лавандула в България, който можете да намерите тук.

[2] Разликата в цената на маслото от лавандула и лавандин във Франция е приблизително четири пъти

Сподели