Контакти: (+359) 899 911 597 , gb.orgailetni@eciffo, гр. София, ул. "Любен Каравелов" 71

EN | БГ

/ Блог / Пшеницата и царевицата с разнопосочни сигнали за цените

USDA за пореден път повиши оценките си за производството на пшеница в Русия. Украйна може да отпусне примката около цените на слънчогледа през тази пазарна година.

Пшеницата и царевицата с разнопосочни сигнали за цените

Пшеницата и царевицата с разнопосочни сигнали за цените Снимка: pixabay

14 - октомври - 2017

Докладът на USDA за световното търсене и предлагане изпрати противоречиви сигнали за цените на зърното. Прогнозата за преходните запаси от пшеница в края на настоящата пазарна година е завишена до ново рекордно ниво. Поредните данни за все по-силна реколта в Русия като че ли вече не са новина, но към тях през този месец се добави и положителна корекция в очакванията за ЕС. На другия полюс е царевицата, където USDA орязва прогнозата си за глобалните преходни запаси и съотношението им към потреблението се връща на нивото си от 2013/14 г. Новините през последния месец са по-скоро положителни за цените на пролетниците в региона. Черноморският пазар няма да повтори миналогодишните си резултати при царевицата, а индикациите за двуцифрен спад в добивите от слънчоглед в Украйна дават известни надежди за цените на суровината и олиото.  

Пшеница

Прогнозата за световното производство на пшеница през пазарната 2017/18 г. е покачена с 6 млн. т. до 751 млн. т., спрямо доклада от септември. Така то се доближава до реализираното през 2016/17 г. – 754 млн. т., при положение, че през май и юни се очакваше доста по-значителен спад. Отново на фокус са пазарите в Европа и Черноморския регион. За пореден месец оценката за тазгодишната реколта в Русия е покачена – този път с 1 млн. т. до нов рекорд от 82 млн. т. Това количество е и значително над досегашния исторически връх, отчетен през кампания 2016/17 - 73 млн. т. Завишени са и очакванията за производството в ЕС – с 2 млн. т. до 151 млн. т. (145 млн. т. през 2016/17 г.), където резултатите във Франция може да се окажат по-добри от първоначалните прогнози. Единственият по-съществен позитивен знак за цените идва от далечна Австралия, където продължителната суша вероятно ще доведе до най-слабата реколта за последните девет години – 22 млн. т. – с една трета по-малко от предходната пазарна година. По-високо производство води и до намаляването на търсенето за внос в Индия и Турция (през тази година се очаква страната дори да се превърне, макар и с малки количества в нетен износител).

USDA покачи и прогнозата си за глобалното потребление, но в тройно по-малък мащаб от производството – с 2 млн. т. до 740 млн. т. В комбинация с ревизията нагоре с 1 млн. т. на складираните количества в края на 2016/17 г., това означава нов рекорд в преходните запаси от 268 млн. т. – с 4% повече от предходната пазарна година. Преходните запаси вече надминават 36% от годишното потребление на пшеница. За сравнение, през 2012/13 г. - последната „златна“ за зърнопроизводителите, това съотношение бе 26%.

Източник: USDA

Забележка:* предварителни оценки; ** прогнози

Цени на пшеницата (FOB, на пристанище):

Източник: Commodity3

Царевица

Департаментът очаква през пазарната 2017/18 г. в света да бъдат произведени около 1,039 млрд. т. царевица, което е с 6 млн. т. повече от прогнозата през септември, но с 3% по-малко от предходната година. Половината от положителната корекция се дължи на САЩ, където реколтата се оценява на 363 млн. т. Въпреки това, тя все още остава далеч зад реализираното през 2016/17 г. количества. Подобрени са и очакванията за Турция. На другия полюс са Украйна и Русия, където прогнозата е понижена с общо 1 млн. т. след последните официални данни за резултатите от жътвата. След не особено благоприятните условия в края на лятото и началото на есента, пролетниците там не успяват да последват високите добиви при пшеницата. USDA оставя без изменение ситуацията в ЕС.

Прогнозата за глобалното потребление е покачена с 8 млн. т. до 1,065 млрд. т. Най-съществен е ръстът в Китай – с 2 млн. т., воден от покачване на износа на преработени царевични продукти.  При това положение, прогнозираните преходни запаси в края на годината се изчисляват на 201 млн. т. - с 2 млн. т. под доклада от септември и с 11% по-малко на годишна база. За първи път от четири години съотношението между световните запаси и потребление спада под 20%.

Източник: USDA

Забележка:* предварителни оценки; ** прогнози

Цени на царевица (FOB, на пристанище):

Източник: Commodity3

Пазарна информация – Черноморски регион

Цените на руската износна, хлебна пшеница се стабилизираха през изминалата седмица. Тази с 12,5% протеин от Новоросийск задържа цената си от началото на месеца – 193-196 USD/т. (FOB, доставка октомври/ноември). Износът на пшеница с 11,5% протеин продължава да поскъпва, добавяйки 2-3 щатски долара до 187-190 USD/т. По информация на търговци, цитирани от Blackseagrain, се наблюдава засилено търсене от индийски контрагенти и само за септември и началото на октомври в тази посока са изпратени над 160 хил. т. Друг традиционен пазар, чието търсене подкрепя цените на руската пшеница е Египет (най-големият глобален вносител на суровината). На последния си търг (10 октомври) страната закупи единствено руско хлебно зърно – 170 хил. т. при средна цена 213 USD/т. (CIF). Само седмица преди това Египет договорира други 180 хил. т. при сходна цена.

С очертаващата се рекордна (и то с много над досегашните най-добри години) реколта, Русия се опитва да затвърди позициите си на традиционните си пазари, както и да спечели нови. Обединената зърнена компания на Русия е получила указания от земеделското министерство, че е възможно да бъдат освободени 500 хил. т. от интервенционните резерви на страната, които целево да бъдат изнесени за страни, където досега Русия не е доставяла пшеница. Подобен ход ще ожесточи допълнително и така интензивната конкуренция между страните от Черноморския регион. Мярката обаче може да отнеме време, тъй като изисква законодателни промени – в момента от този резерв могат да се освобождават количества само при дефицит в някой руски регион, предоставяне на хуманитарна помощ или договаряне на насрещен внос от съответната страна.

В същото време към мерките за подкрепа на износа се присъединиха и руските железници, които от 1 октомври въведоха около 10% отстъпка за транспорта на зърно от 7 региона към пристанищата на страната. Мярката ще е валидна до края на юни 2018 г. и към нея скоро може да се добавят още пет региона. За първите пет месеца на годината 6,4 млн. т. от изнесеното зърно е ползвало и железопътен транспорт.

През пазарната 2016/17 г. износът на царевица от Русия достигна рекордните 5,64 млн. т., но картината далеч не изглежда толкова оптимистично за настоящата. При 40% завършила жътва към началото на октомври вече до голяма степен може да се каже, че сухото и горещо лято са оказали значително влияние. Макар площите с царевица да са със 7% повече на годишна база, браншът очаква 10% по-слаби добиви.

Агрометеорологичните условия в страната през септември са били сравнително добри за сеитбата и развитието на есенниците. Недостатъчна почвена влажност е отчетена в отделни части на Южна Русия.

Добивите от царевица в Украйна изостават значително от миналогодишните – 425 кг./дка спрямо 544 кг./дка. В края на първата седмица на октомври в страната са реколтирани 1,3 млн. ха, от които са прибрани малко над 5,5 млн. т. (спрямо 7,5 млн. т. от 1,4 млн. ха по същото време на 2016 г.).

По-слаба е годината и за слънчогледа. В началото на кампанията данните бяха за над 30% по-ниски добиви, но с развитието на жътвата разликата намаля до 12%. Към 9 октомври в Украйна са реколтирани 4,8 млн. ха (80% от планираните посеви), от които са добити 9,2 млн. т. при 191 кг./дка. При положение, че площите са били по-всяка вероятно сходни с тези от 2016 г., това означава, че спадът в производството ще е  приблизително същият, което дава надежди за известно възстановяване в цените на слънчогледовото олио. Пазарът в региона през последните две години бе диктуван до голяма степен от Украйна, чиито рекордни производство, износ и натрупани запаси потиснаха значително цените.

Износът на рапично масло през юли-август (23 хил. т.) е бил най-нисък за този период в последните три години. Близо 90% от количествата са били предназначени за пазара на ЕС. От бранша посочват, че през тези два месеца износителите са предпочели доставките на непреработена рапица. Междувременно приключва сеитбата на рапица. Стопаните в страната са засели 813 хил. ха – с 5% повече от първоначално планираното и с 8% повече спрямо 2016 г.

Износът на пшенично брашно от Украйна расте с 20% на годишна база за първите два месеца (юли-август) от пазарната 2017/18 г., достигайки 72 хиляди тона. Най-важният пазар – Китай, ускорява търсенето си с близо 70% спрямо същия период на 2016/17 г. до над 22 хил. т. Страната затвърждава позициите си и на други пазари като ОАЕ, Ангола, Сомалия, Либия, Панама.

Оптимални са условията за развитието на есенните в Румъния. В северните и централни райони средните температури през втората седмица на октомври са били с 1-2 градуса под обичайните, но 5-сантиметровия горен слой на почвата са били благоприятни за развитието на посевите. В части от Централна и Южна Румъния количеството на валежите е достигнало обичайното за целия месец, което е възстановило поизчерпаната през лятото почвена влажност.

Цени на маслодайни семена (FOB, на пристанище):

Източник: Европейска комисия

Сподели