Контакти: (+359) 899 911 597 , gb.orgailetni@eciffo, гр. София, ул. "Любен Каравелов" 71

EN | БГ

/ Блог / Глобалното търсене и предлагане на зърно без резки промени през ноември

Оценките за руската реколта от пшеница стават все по-добри, докато неблагоприятните условия в Украйна водят до спад в предлагането на царевица и слънчоглед. Добивите от царевица в САЩ пък вероятно ще се окажат значително по-добри от първоначалните очаквания.

Глобалното търсене и предлагане на зърно без резки промени през ноември

Глобалното търсене и предлагане на зърно без резки промени през ноември Снимка: pixabay

11 - ноември - 2017

Ноемврийският доклад на Департамента по земеделие на САЩ за световното търсене и предлагане не донесе особени промени в пазарната конюнктура при зърното. Общите зърнени запаси в края на 2017/18 г. са на ниво около 638 млн. т., каквито бяха и очакванията месец по-рано. След няколко години на ръст, вече с голяма доза сигурност може да се твърди, че през тази пазарна година складираното по света зърно ще направи една по-съществена крачка назад. Без изменение остава глобалната картина при пшеницата, но заслужава да се отбележи поредното подобряване на прогнозата за реколтата в Русия, което идва и с нагласи за още по-интензивен износ. Страната се наложи като най-конкурентния играч на този етап, а през последния месец цените на руската пшеница станаха още по-атрактивни.  USDA успя до известна степен да изненада пазарите, вдигайки очакванията за щатските добиви от царевица, което се отрази и до покачване на прогнозите за световните запаси от суровината. Цените на царевицата на Черноморския пазар получиха подкрепа, след като последните данни показаха по-слаба реколта в Украйна. Бумът в производството на слънчоглед и растителни масла там също утихва през настоящата кампания, което формира нагласи за отслабване на натиска върху цените им в региона. На този етап условията за есенниците в Черноморския регион са близки до обичайните.

Пшеница

Световното производство на пшеница през 2017/18 г. е оценено 752 млн. т. – с по-малко от 1 млн. т. повече спрямо доклада през октомври. За пореден месец USDA покачва прогнозите си за реколтата в Русия – този път с 1 млн. т. до нов рекорд от 83 млн. т. Това се отразява и на износа, където страната укрепва лидерската си позиция с 33 млн. т. На база по-добри официални данни е коригирана нагоре и прогнозата за ЕС – с 0,5 млн. т. до 152 млн. т. С приблизително същото количество е понижена тя за Пакистан.

Оценките за глобалното потребление остават на нивото си от предходния месец – 740 млн. т. След спад с около 1 млн. т. на началните запаси, прогнозата за складираните количества в края на пазарната година са понижени символично – с 0,6 млн. т. до 268 млн. т., но остават на най-високото си историческо ниво (предишен връх от 256 млн. т. през 2016/17 г.).

Източник: USDA

Забележка:* предварителни оценки; ** прогнози

Цени на пшеницата (FOB, на пристанище) – 13 юли

Източник: Commodity3

Царевица

USDA предложи малко повече динамика и изненада търговците що се отнася до пазарната конюнктура при царевицата. Прогнозата за глобалната реколта през настоящата пазарна година е за 1,044 млрд. т. – с 5 млн. т. повече от доклада през предходния месец. Това количество е с 31 млн. т. по-малко от рекорда през 2016/17 г., но все пак остава второто най-високо в исторически план. В основата на корекцията са данните за значително по-високи добиви в САЩ, които не само не оправдаха очакванията за сравнително слаба година, но и фермерите вероятно ще отчетат един от най-добрите си сезони. Производството в Съединените щати e оценено на 370 млн. т. – със 7 млн. т. повече спрямо октомврийския доклад, докато реколтата в Украйна е коригирана надолу с 2 млн. т., поради неблагоприятните климатични условия в края на лятото и началото на есента.

По-голямото производство в САЩ вероятно ще доведе до по-конкурентни цени и по-високо търсене на вътрешния пазар и за износ. Въпреки това прогнозите за световното потребление са покачени в значително по-малка степен – с 2 млн. т. до 1,067 млн. т. По този начин прогнозните преходни запаси (204 млн. т. или 19% от годишното потребление) са с 3 млн. т. по-високи от тези през предходния месец. Превъзходството на потреблението над производството при царевицата все пак ще доведе до понижение на глобалните преходни запаси на годишна база с над 20 млн. т. (227 млн. т. или 21% от общото потребление през 2016/17 г.). Не такава е ситуацията в САЩ, където складираните количества могат да надхвърлят 63 млн. т., доближавайки 30-годишен връх.

Източник: USDA

Забележка:* предварителни оценки; ** прогнози

Цени на царевица (FOB, на пристанище):

Източник: Commodity3

Пазарна информация – Черноморски регион

Русия уверено върви към рекордна реколта от зърно през настоящата пазарна година – 128 млн. т. (USDA), което би било с 1 млн. т. повече от досегашния връх, достигнат през 1978/79 г. Впечатляващо е, че това производство е на базата на двойно по-малка използвана площ. В основата са особено добрите резултатите при пшеницата – добиви с 16% над тези през 2016/17 г. Това вероятно ще доведе и до покачване на износа с една пета на годишна база, надхвърляйки 33 млн. т. По данни на държавната статистика, към октомври в страната са складирани рекордните 15,7 млн. т. пшеница (+21% на годишна база), от които 10,7 млн. т. хлебно зърно (+25% на годишна база). Тези запаси подсказват, че дори с активното темпо на износ през последните месеци, Русия ще продължи да оказва ценови натиск на Черноморския и Средиземноморския пазар на пшеница. Конкурентоспособността на руската пшеница се подкрепя и от слабата рубла, която за последния месец губи около 3% от стойността си спрямо щатския долар.

Русия продължава доминацията си египетския пазар – най-големият световен вносител на пшеница. От 3,8 млн. т. закупени през тази пазарна година, руското зърно е 2,4 млн. т., а през от август насам страната печели всички доставки за Египет. На последния търг (8 ноември) бяха договорирани 120 хил. т. на цена без доставка от 196,5 долара за тон – със 7,5 долара под следващата най-ниска оферта – от Румъния, и с 2 долара под закупената преди три седмици руска пшеница.

Към началото на октомври, фермерите в страната са складирали 2,95 млн. т. маслодайни семена – с 18% повече спрямо същия месец на 2016 г. Още по-забележителен е ръстът при слънчогледовото семе – с 24% до 1,6 млн. т. Фактор за ръста е и запасяването със суровина от предходната реколта от преработвателите, които формираха очаквания за ръст в цената през тази пазарна година. Неблагоприятните условия в края на лятото и по време на жътвата стабилизираха изкупните цени до около 17 500 – 18 600 рубли през последната седмица на октомври.

Производството на растителни масла в Русия през септември е 357 хил. т. – 2% спад на годишна база. За деветте месеца на 2017 г. обаче то расте с 11% спрямо предходната година, доближавайки 4 млн. т. Ръстът се дължи основно на слънчогледовото олио, чието производство се увеличава с 18% до 3,2 млн. т. за периода януари-септември.

По информация на UkrAgroConsult, засетите площи с есенници през тази година едва ли ще надминат миналогодишните 17,8 млн. ха, но разликата вероятно ще е символична. Според местни анализатори, въпреки ниските цени, есенниците все още предоставят възможности за задоволителна доходност на стопаните, което ги възпира на ограничават площите. През октомври условията за посевите са били разнообразни. В повечето райони в европейската част на страната са паднали 50-80 мм валежи за периода. Топлината и влагата в средата на месеца са били благоприятни за развитието на посевите, но то е било ограничено след застудяването през последната третина от месеца. Валежите в някои региони са забавили сеитбата.

От началото на пазарната година от Украйна са изнесени 8,3 млн. т. пшеница – с близо 6% по-слабо темпо от същия период на 2016/17 г.

В края на първата седмица на ноември прибирането на реколтата от царевица в страната върви със сходно на миналогодишното темпо – 67% от засадените 4,5 млн. ха. Добивите обаче отстъпват с близо една пета – 495 срещу 600 кг/дка. Според UkrAgroConsult, наличните за износ количества може да спаднат със 7% под тези през 2016 г.

Утвърждаването на Украйна на международните зърнени пазари привлече вниманието на редица глобални играчи. Един от лидерите в зърнената търговия – Cargill, обяви, че половината от строителните работи на новия зърнен терминал на компанията на пристанище Южни са завършени. През 2015 г. компанията, заедно с USPA и M. V. Cargo, стартира проект за терминал с капацитет 5 млн. т. годишно. Cargill планира да вложи 100 млн. долара в начинанието. Един от най-големите световни пристанищни оператори – DP World (ОАЕ), също е потвърдил интереса си към инвестиции в украинската пристанищна инфраструктура. Компанията управлява 78 терминала в 43 страни.

По-слабите добиви от слънчоглед неизбежно засегнаха преработката му. Произведеното олио през септември е 346 хил. т. – с 14% под рекордните 400 хил. т. през същия месец на 2016 г. В същото, време запасите от слънчогледово семе към началото на октомври са почти равни с тези преди година – 5,8 млн. т. Ръст от 7% до 3,6 млн. т. има при складираният в стопанствата слънчоглед, докато запасите на преработвателите и търговците изтъняват с 10% до 2,3 млн. т.

Значителен спад е отчетен в износа на рапично масло от Украйна. За периода юли-септември са експортирани 43 хил. т. – с над 20% по-малко на годишна база. Причината е в рязкото покачване в износа на непреработена рапица – 2,5 пъти повече от същия период на 2016 г., което значително се отрази на дейността на преработвателите. За трите месеца произведеното рапично масло от големи и средни преработватели намалява с 5% до 52 хил. т. Очакванията са обаче преработката да се ускори, имайки предвид, че складираната рапица в предприятията към началото на октомври е с над 50% повече на годишна база.

С понижението на температурите, растежната фаза при есенниците е завършила в по-голямата част от страната. По данни на местните земеделски служби, засетите преди 25 септември площи (около 30%) са в оптимална фаза за зимуване. Към началото на ноември метеорологичните условия се оценяват като предимно добри и умерени.

Температурите в Румъния в края на октомври се задържаха с 2-4 градуса над дългосрочните средни за периода. Това оказа благоприятно влияние върху развитието на есенниците. Валежи бяха отчетени в почти цялата страна, като особено интензивни (80мм на седмица) са били в райони от Южна Румъния. Почвената влажност в страната е преобладаващо достатъчна и оптимална за този период от годината.

Цени на маслодайни семена (FOB, на пристанище):

Сподели