Контакти: (+359) 899 911 597 , gb.orgailetni@eciffo, гр. София, ул. "Любен Каравелов" 71

EN | БГ

/ Блог / Ябълките в ЕС – по-малко, но по-скъпи

Неблагоприятните метеорологични условия в големи части от Европа през пролетта водят до най-слабата реколта от плода за последните 13 години, а цените са с 40% по-високи

Ябълките в ЕС – по-малко, но по-скъпи

Ябълките в ЕС – по-малко, но по-скъпи Снимка: pixabay

24 - ноември - 2017

Според последните прогнози на ЕК, тазгодишната реколта от ябълки ще е най-слабата за последните тринадесет години (такъв е и обхвата на изследването). Поради подранилия цъфтеж и късните слани и измръзвания, производството едва ще надхвърли 9,3 млн. т. – с 20% по-малко от предходната година.

Значителен спад е отчетен и в четирите най-големи страни-производителки на плода в Общността. Продукцията във водещия доставчик – Полша, вероятно ще е с 29% по-малка на годишна база. Сходен е спадът и във втория по важност играч – Италия – 23%. От Топ 4 най-пощадени от лошите условия изглежда са фермерите във Франция, където оценките са реколтата да отстъпи само с 8%. На другия полюс е Германия, реколтата е почти наполовина в сравнение с 2016 г. Производството в другите страни-членки не успява по никакъв начин да компенсира спада при пазарните лидери.

Източник: ЕК

Логично, в последните месеци цените поеха нагоре, прекъсвайки няколкото поредни кампании с евтина продукция. В рамките на ЕС, ябълките през октомври са се търгували с 38% по-скъпо от средното ниво за последните пет години. От четирите водещи пазара, най-внушителен е ръстът в Германия – близо 2 пъти. Следва Полша – 71%, но въпреки това полските ябълки са с цени близо наполовина от средните за Общността – 40 евроцента/кг. Плодовете за преработка в страната се изкупуват за около 19-20 евроцента, при 23 евроцента в началото на октомври. Все пак тези цени остават почти три пъти по-високи от миналогодишните.

Покачването в Италия е 21%, а това във Франция – 14%. Обикновено цените на производител намаляват между септември и октомври, докато през тази година в ЕС се отчита ръст на месечна база от 3%.

Значително по-високите цени на този етап ограничават и потреблението, което вероятно в крайна сметка ще балансира цените до по-ниски нива, спрямо сегашните.

Цените на едро в България спадат в средата на ноември с 18% на месечна база, но спрямо същия период на 2016 г. са с 25% по-високи. За щастие на родните производители, страната остана малко в страни от общата неблагоприятна картина при плода. Оперативните данни на МЗХ сочат 12% ръст в добивите и 3% в производството към средата на ноември, при реколтирани 4275 ха (8% по-малко от същия период на 2016 г.).

Източник: ДКСБТ

Според информацията на USDA, реколтата в Гърция ще е с 5,2% по-малко на годишна база или около 282 хил. т. Спадът се дължи основно на градушки през сезона в районите на Северна Гърция, където са и основните ябълкови насаждения. Очакванията обаче са това да не се отрази на износа от страната и той да остане на нивата от 2016/17 г. – около 90 хил. т. Близо половината от миналогодишния износ е реализиран в Египет (42 хил. т.). Гърция достигна и до нови пазари, като Йордания (9 хил. т.), Ирак ( 3 хил. т.) и Саудитска Арабия (2 хил. т.)

Лошата реколта не е подминала и Австрия, пише bauernbund.at. Очакванията за общата реколта в страната са тя да е с две трети по-ниска от предходната. В Щирия, където е съсредоточено основното производство на плода, очакванията са за общо количество от 80 хил. т. В сравнение с това, обичайната продукция за този регион е около 180 хил. т. В резултат на слабата реколта, местните производители за поредна година са изправени пред сериозни икономически трудности.

С 20% по-слабо е производството и в Украйна, но дефицитът в Европа води до засилване на търсенето за украинска продукция, съобщава freshplaza.com. Производители отбелязват, че на база нови договори и през тази година продължават да доставят ябълки в Холандия и Великобритания. Интерес към местните плодовете има също от Чехия, балтийските страни, дори държави в Азия.

Най-отглежданите сортове в Украйна са Айдаред, Семеренко, Глостър и Red Head. Все по-популярни през последните години стават и ябълките Орион, Сириус и Луна. Цените на плода на едро бавно вървят нагоре, като в началото на ноември килограм се търгува за 0,48 евро при 0,44 през септември.

В Украйна определят настоящия сезон като изключително важен за бранша, който да докаже, че може да произвежда и изнася висококачествени ябълки, съобразени с всички изисквания на потребителите на европейския пазар.

Годината не е особено успешна и зад океана. USDA очаква в САЩ да бъдат произведени 4,7 млн. т. ябълки – с 8% под количествата през 2016 г. Резултатите не са еднородни, като спадът на запад, особено в щата Вашингтон (дял от над 60% в производството), не успява да се компенсира от ръста в източните щати (основно Ню Йорк). Производителите се надяват цените да надминат осезаемо миналогодишните – 14-15 цента/кг.

Азиатските пазари продължават да са търсени сред европейските производители, въпреки възстановяващите се цени. Дългосрочно споразумение за износ на плодове (най-вече на ябълки) беше подписано през втората седмица на ноември между белгийската компания BelOrta и индийския вносител на плодове IG International. След налагането на забрана за внос на плодове от страна на Русия, белгийските производители бяха принудени да намерят нови пазари, на които да реализират продукцията си. Така от 2015 г. белгийските ябълки стават все по-разпознаваеми на пазара в Индия. През същата година са внесени малко над 5,5 хил. т., за да достигнат почти 10 хил. т. през 2016 г. Така от 25-то място в класацията на пазарите, за които Белгия изнася плодове през 2012 г., Индия вече е на пето място четири години по-късно. От BelOrta съобщават, че само за първите пет месеца на 2017 г. внесените в Индия белгийски плодове са повече отколкото през 2016 г. С подписаното ново споразумение белгийските доставки ще продължат и през следващите четири години.

В същото време, друг силно желан от европейските овощари пазар – Китай, може скоро да се окаже доставчик в ЕС, особено на фона на спада в добивите на континента. На провелия се в началото на ноември в Пекин Китайския панаир за плодове и зеленчуци (ChinaFVF 2017) местни компании, като Luochuan Merrycall Company и Beijing Buycylinder Company подписаха договори за продажбата на 1 800 т. ябълки, пише Yanan Daily. От Luochuan Merrycall поясниха, че компанията е договорила с немската U3 износ на 1000 т. от плода за Германия, който ще стартира от началото на декември.

Сподели