Николай Вълканов се срещна с премиерът на Нидерландия Марк Рюте

16. May 2022.

На 16 май, 2022 г. в София Тех Парк се проведе среща посветена на предприемачеството и иновациите с участието на министър председателят на Кралство Нидерландия Марк Рюте, министърът на иновациите и растежа Даниер Лорер, управителят на ИнтелиАгро Николай Вълканов и изпълнителния директор на ИТ компанията Strypes Тодор Маринов. 

По време на срещата, организирана от Посолството на Нидерландия в София, бяха обсъдени възможностите за двустранно сътрудничество между двете държави в сферата на високите технологии и агробизнеса. Министър Лорер изтъкна възможностите за финансиране на нови проекти, които създава Плана за възстановяване и растеж, докато г-н Маринов говори за огромните възможности пред ИТ индустрията в страната, която привлича все повече млади специалисти, включително от чужбина. 

Управителят на ИнтелиАгро Николай Вълканов акцентира върху растящата роля на България като производител и износител на земеделска продукция, особено в контекста на конфликта в Украйна. Той също така изтъкна необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в трансфера на технологии и познания в агрохранителната верига, най-вече в две направления - създаване на функционална връзка между специализирани висши учебни заведения от двете страни, както и изграждането на демонстрационни стопанства в оранжерийното производство, отглеждането на меки плодове и млечното говедовъдство, които да спомогнат за трансфера на ноу-хау и технологии у нас.

Свързани статии

Повече български храни в супермаркетите или повече празни щандове?

09. април 2020.

Правителството се изсмя в лицето на малките фермери

15. април 2020.

Няколко неотложни мерки за агросектора

20. март 2020.

Чумата като огледало*

13. август 2019.